FAQ - Frequently Asked Questions

 

Hva er en spillerdrakt?

En spillerdrakt er en drakt som enten er brukt av en spiller i kamp, eller laget og ment til å brukes. Det kan være en drakt som har ligget i bagen på sidelinjen til en ubenyttet innbytter, en ekstradrakt som har hengt i garderoben mens spilleren har spilt, eller en drakt som har tilhørt en reservelagsspiller som har vært i førstelagstroppen, uten å ha fått være med til kamp. I så tilfelle har drakten som regel ligget på det såkalte "Kitroom" på Anfield. En spillerdrakt er som regel annerledes enn en replicadrakt på flere måter.

Hva er en replicadrakt?

Replicadrakt er uttrykket som brukes av samlere internasjonalt for å beskrive de offisielle draktene som fansen vanligvis kjøper. Replicadrakter er altså de draktene vi bestiller på nettet eller kjøper i butikken for å ha på oss på puben, foran tv'en under kamp, eller på trening. Replica må ikke forveksles med "falske" drakter eller uoffisielle kopier. Det er fort gjort å misforstå fordi ordet replica direkte oversatt betyr kopi. Det betyr bare at de draktene faktisk er en kopi av de draktene spillerne har på seg - spillerdraktene. Begrepet replicadrakt brukes om drakter som er originale, 100 % offisielle produkter av Liverpool Football Club, og det er sannsynligvis replicadrakter du selv har hjemme. Les å se mer om replicadrakter her: INFO Drakter

Hva er så en falsk/uekte drakt?

Denne typen drakter finnes det mange begrep om og kan være vanskelig å definere. Ordet "falsk" er som regel brukt om uoffisielle drakter, altså drakter som selges, men som ikke er offisielle LFC-produkter. Drakter som produseres for distribusjon uten samtykke og tillatelse fra LFC er brudd med copyright-rettighetene på varemerket Liverpool Football Club. Her snakker vi altså om forfalskninger av replicadraktene som vi vanligvis betaler 500 - 700 kroner for. Majoriteten av disse forfalskerne holder til i Asia, land som Hong Kong, Kina, Thailand og Singapore blir ofte nevnt.

Når det gjelder forfalskninger av spillerdrakter er det ofte vanskeligere å holde styre på. Grunnen til det er at det kan være snakk om en offisiell drakt i den forstand at den kan komme fra f. eks. Adidas-fabrikken. Forfalskerne trykker ofte på navn, nummer og merker på armene i riktig størrelse, for så å selge draktene som match worn. Slike drakter har aldri vært i nærheten av verken Anfield, Liverpool eller England i det hele tatt. I mange tilfeller kan man se forskjell dersom man vet hva man ser etter, men i noen tilfeller kan det være så vanskelig at man rett og slett må stole skikkelig på den man skal kjøpe drakten av.

Hva betyr "match worn"?

Dersom du begynner å lete rundt etter spillerdrakter, vil du trolig komme over en del forskjellige uttrykk, eller klassifiseringer. Spillerdrakter blir ofte delt inn i tre forskjellige "typer". Match Worn drakter betyr som de fleste skjønner, en drakt brukt i kamp. En drakt som en spiller har hatt på seg på banen, er helt klart det mest populære for en samler, derfor også det som koster mest. Hvis det i tillegg er kjent hvilken spesifikk kamp drakten er brukt i, øker interessen - og prisen ytterligere.

Hva betyr "issued"?

Begrepet "player issued" brukes om drakter som ikke fikk være med spilleren ut på banen, men ble liggende i bagen på sidelinjen elelr ble hengende igjen i garderoben under kamp. Spillerne har alltid mer enn én drakt tilgjengelig i en kamp. Ofte er det to, men ved større anledninger kan det være så mange som fire. Player issued kan også bety en drakt som har blitt liggende på Anfields Kitroom, fordi spilleren aldri ble tatt ut til kamp. Alle spillere i troppen får allikevel drakter.

Dersom det er kjent hvilken kamp en slik drakt har vært med på benken eller hengt i garderoben, kalles den ofte for "match issued".

Hva betyr "match prepared"?

Den siste typen spillerdrakt, som ikke er særlig ettertraktet av samlere. Begrepet brukes innimellom om drakter som kommer rett fra fabrikken, uten å ha hatt noe med Liverpool eller deres "Kitman" å gjøre noen gang. Det er også vanskelig å vite om en slik drakt er en konstruert forfalskning som jeg beskriver høyere opp her, eller om den er reell. Derfor holder de fleste samlere seg unna.

Hvor får jeg kjøpt en spillerdrakt?

Etterhvert finnes det spillerdrakter overalt. Disse er naturligvis vanligst i England, hvor også mange sitter på verdifulle spillerdrakter uten å være klar over det. Det er ikke uvanlig å finne spillerdrakter på Ebay. Men grunnet haugevis av forfalskninger og useriøse selgere, anbefales det i utgangspunktet å holde seg unna, med mindre man er 100 % sikker på at det man kjøper er ekte vare. Det finnes en rekke profesjonelle forhandlere på nett når det kommer til spillerdrakter, og det finnes også en rekke privatpersoner som selger spillerdrakter jevnlig, som ikke har noe i mot å få henvendelser. Ta kontakt med meg dersom du ønsker tips angående dette.

Hvor mye koster en spillerdrakt?

Dette kan variere veldig. De billigste vil være en type drakt som er brukt i mange kamper, f.eks. en hjemmedrakt brukt i to sesonger. Finner du denne, som player issued, og ikke tilhørende en av førstelagsspillerne, kan du slippe unna med mellom 1000 og 2000 kroner. Sjeldnere drakter derimot, spesielt såkalte "one off's" - altså drakter bare brukt i én eneste kamp, eller riktig gamle drakter, kan gå for over 100.000 kroner. Til sammenligning er det største, kjente salget av en spillerdrakt, da drakten som Pelé brukte i VM-finalen i 1970 ble solgt på en auksjon til en samler. Den gikk for 1,5 millioner kroner.

 

KILDE: www.liverpooldrakter.com

 

 

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

05.11 | 23:18

Hei. Er denne til salgs?

...
17.10 | 12:50

Jeg har en grønn Liverpool drakt i Adidas med Carlsberg reklame på fronten og Adidas logoen opp mot halsen, kan noen hjelpe meg ca årstall og er dette keeperdra

...
12.08 | 19:36

Send denne karen en mail og spør: http://www.thehistoryofliverpoolshirts.com/enter.html

...
01.08 | 16:51

Hvor mye koster den?

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE